Vækst gennem en udvidet forretningsmodel

Fullsteam er et finsk musikselskab, der er førende indenfor den finske alternative musikbranche. Ved at satse på kreativitet indenfor den alternative musikbranche og en ekspanderende forretningsmodel, der strækker sig fra traditionelt pladeselskab og distribution til koncertarrangementer, festivaler og management, har Fullsteam skabt en forretning, der kombinerer stor økonomisk vækst med høj kunstnerisk kvalitet. 

Baggrund

Fullsteam blev grundlagt af Juha Kyyrö i 2002. Juha spillede på det tidspunkt i et rockband og stod derudover for det praktiske omkring bandet. Han fandt dog hurtigt ud af, at han var bedre til det forretningsmæssige aspekt af musikken end til at spille den. Derfor helligede han sig det administrative omkring bandet ved at booke koncerter og udgive plader. Hans talent blev hurtigt opdaget af venner i andre bands, der bad Juha varetage deres bands, og sådan blev Fullsteam født.

Udfordringen

Udfordringen for Juha Kyyrö var at forvandle sit en-mands hobbyfirma til en virksomhed, der kunne skabe overskud, og som han kunne leve af, uden at gå på kompromis med den musikalske kvalitet og den type musik, Juha selv interesserede sig for. I stedet for at udvide bandporteføljen til også at inkludere mere populære main street-kunstnere, var løsningen at udvide de tjenester, som Fullsteam kunne tilbyde deres kernekunstnere indenfor genrerne alternativ rock, indie rock, punk og hardcore.

Sådan gik det til

Fullsteam koncentrerede sig i begyndelsen om at arrangere koncerter og udgive plader med kunstnere og venner, som Juha Kyyrö selv kunne lide. Men Juha var konstant opmærksom på nye interessante muligheder for at Fullsteam kunne udvikle sig. Ved at lade Fullsteam vokse organisk og fokusere på kun at bruge penge, som Fullsteam allerede havde tjent, kunne Juha kontrollere væksten og samtidig holde risikoen for virksomheden på et minimum. På den måde udviklede Fullsteam sig til også at eje koncertsteder og Skandinaviens største øvelokale-center, såvel som at involvere sig i distribution, festivaler, merchandise og management, i en sammenslutning der nu, meget naturligt, kaldes The Fullsteam Family. Alt ejet af Juha Kyyrö og alt sammen inden for Fullsteams oprindelige kerneområde: den alternative musikindustri.

 ”Det, der adskiller Fullsteam fra almindelige pladeselskaber, er, at vi har udvidet vores forretningsmodel til også at omfatte andet og mere end bare pladeudgivelse, samtidig med at vi har bevaret et klart fokus på, hvad vi vil opnå og bevaret vores passion for musikken. Det har gjort, at vi kan arbejde med vores kunstnere meget bredere, hvilket både har været til gavn for kunsterne og os.”

Juha Kyyrö, ejer, Fullsteam.

Ved således at skabe en total musikfamilie kunne Fullsteam tilbyde deres kunstnere en komplet service fra øvelokale til koncertsal. Fullsteams kombination af overordnet helhedstænkning kombineret med ekspansion ind i flere musikgenrer har sikret virksomheden en klar position på det finske marked. Det har givet vækst, både økonomisk og kunstnerisk.

Resultat

Fullsteams forretningsmodel har i dag gjort The Fullsteam Family til Finlands største musikpromoter og et af landets førende musikselskaber. Ved at kombinere en organisk vækststrategi med ønsket om at skabe et full-service musikselskab for sine kunstnere har Fullsteam oplevet stor økonomisk og organisatorisk vækst både nationalt og internationalt, såvel som kunstnerisk succes.

  • Siden begyndelsen i 2002 er Fullsteam vokset hastigt hvert år og har i dag 140 gange større omsætning end i begyndelsen.
  • Virksomheden har i dag 16 ansatte.
  • Fullsteam arbejder med en række af verdens største musiknavne i Finland som fx Prince, The Prodigy, Manu Chao, Rush, The National og Sigur Rós.
  • Fullsteam er 6 år i træk blevet kåret som Independent Label of the Year i Finland.