Langsom strik og bæredygtig vækst

GUÐRUN & GUÐRUN er et færøsk tøjfirma, der sælger eksklusivt modestrik lavet efter gamle færøske håndarbejdstraditioner. Ved at kombinere et kompromisløst fokus på kvalitet med en klar og bæredygtig vækststrategi har virksomheden i løbet af de sidste 9 år støt og roligt etableret sig både som en solid forretning – såvel som et af tidens mest interessante tøjmærker.

Baggrund

Da tøjdesigneren Guðrun Ludvig og iværksætteren Guðrun Rógvadóttir fandt sammen i 1999, havde de en fælles ambition: At skabe et eksklusivt tøjmærke på baggrund af den stolte, færøske håndarbejdstradition. Grundpillen skulle være håndstrikket uldtøj med et moderne og kreativt design, der dog skulle have sit udgangspunkt i traditionelle, færøske strikkemetoder. Tøjbranchen tog godt imod Guðrun & Guðruns designs, og den lille virksomhed voksede stille og roligt. Guðrun Ludvig stod for designet af tøjet og Guðrun Rógvadóttir stod for forretningsudviklingen. Selve tøjet blev håndstrikket af lokale færøske strikkekoner, der kunne strikke tøjet hjemme hos sig selv ud fra Guðrun & Guðruns design.

"Vi kunne godt producere vores strik tøj hurtigere og billigere i Kina. Vi spurgte en kinesisk agent, hvordan han skaffede arbejdskraft. Han svarede stolt, at han kørte sin bil ind til byens fattigste kvarter, blæste i en fløjte, og så kom folk kravlende. Så sagde vi, ’OK, farvel".

 Guðrun Rógvadóttir, ejer, Guðrun & Guðrun.

Udfordringen

På trods af virksomhedens begyndende succes, kunne hverken Guðrun Ludvig eller Guðrun Rógvadóttir endnu ikke leve af indtjeningen fra Guðrun & Guðrun. Udfordringen var at skabe en fornuftig forretningsmodel, der både gav øget omsætning, men som ikke gik på kompromis med tøjmærkets raison d’etre: Den håndstrikkede kvalitet.

Sådan gik det til

I sine første leveår oplevede Guðrun & Guðrun en stille, men støt stigende efterspørgsel på deres tøj. Men det tog for alvor fart i 2007, da både Guðrun Ludvig og Guðrun Rógvadóttir kvittede deres oprindelige jobs og udtænkte en holdbar forretningsstrategi. Hjørnestenen i strategien var dels at satse benhårdt på det udenlandske marked, hvor potentialet for eksklusive luksustøjmærker er større end på Færøerne. Dels at finde nogle investorer, der kunne se forretningspotentialet i at holde fast i de håndstrikkede traditioner frem for hurtigere og billigere, men også dårligere, masseproduktionsmetoder. At Guðrun & Guðrun byggede på færøske håndstriktraditioner var netop det, der skilte virksomheden ud og gav den sin unikke fortælling, der var meget efterspurgt hos kunderne. Dette, kombineret med den høje kvalitet, gjorde, at Guðrun & Guðrun kunne sælge sit tøj til en højere pris end sine konkurrenter, hvilket flere investorer kunne se en god forretning i. Med øget kapitalkraft fra investorerne og et mere målrettet internationalt udsyn levede Gudrun & Guðrun hurtigt op til sin forretningsstrategiske målsætning: At vokse 100 procent om året.

"Når vores kunder, der for det meste er travle storbymennesker, køber vores håndstrik, køber de også ideen om ro og harmoni. Når man køber en trøje, som man ved, der er lagt rigtig meget tid og rigtig mange tanker i at producere, køber man sig også til ideen om at have god tid som i de gode gamle dage, hvor man sad foran pejsen og strikkede".

 Guðrun Rógvadóttir, ejer, Gudrun & Gudrun.

Den kraftige vækst gav imidlertid en ny udfordring. Der var ikke strikkekoner nok på Færøerne til at følge med Guðrun & Guðruns efterspørgsel. Løsningen blev at indlede et udviklingssamarbejde med kvinder i Jordan, hvor der ligesom på Færøerne er stærke striktraditioner. Samarbejdet med de jordanske kvinder tillod Guðrun & Guðrun at udvide sin produktion uden at gå på kompromis med den håndstrikkede kvalitet. Samtidig betød samarbejdet, at Guðrun & Guðrun i dag bidrager med bæredygtig produktion, nye erhvervsmuligheder og et aktivt udviklingsarbejde i en del af verden, hvor kvinder traditionelt har svært ved at få arbejde.

 Resultat

  • Med sin kombination af innovativ forretningsstrategi og kompromisløse fokus på kvalitet er Guðrun & Guðrun nu at finde i nogle af verdens mest eksklusive tøjbutikker i bl.a. London, New York og Tokyo.
  • Guðrun & Guðrun er gået fra en omsætning på 500.000 DKK i 2006 til 5,6 mio DKK i 2011.
  • Virksomheden har 6 fuldtidsansatte, 35 strikkekoner på Færøerne (i alderen 28–70 år) og ca.25 i Jordan.
  • Guðrun & Guðrun optræder i alverdens modeblade og blev af Italiensk Vogue i 2010 fremhævet som et af verdens mest spændende tøjmærker.
  • Guðrun & Guðrun oplevede i 2007 et eksplosivt salg efter at Sofie Gråbøl bar duoens sweater i den danske tv-serie Forbrydelsen.