iRestaurant med gourmet og ny teknologi

Hotel Føroyar er Færøernes største hotel. Hotellets gourmetrestaurant, Restaurant Koks, har under køkkenchef Leif Sørensen udviklet sig til Færøernes bedste restaurant med kreativ anvendelse af lokale råvarer og en innovativ og oplevelsesrig formidling af måltidet, der tager den nyeste teknologi i brug.

Baggrund

Hotel Føroyar er et 4-stjernet hotel, med en enestående beliggenhed og udsigt over Thorshavn. Udenfor hotellets store panoramavinduer har gæsterne udsigt over Nordatlantens bølger og den vildtvoksende færøske natur.

Da hotellet i 2010 undergik en større renovering, bragte man samtidig kokken Leif Sørensen ind som ny køkkenchef til hotellets restaurant, Restaurant Koks. Leif Sørensen havde tidligere drevet den estimerede Restaurant Gourmet i Thorshavn, og ideen var at videreføre gourmetkokkens innovative fokus på de bedste færøske råvarer i bedste New Nordic Cuisine-stil under mottoet: Spis, hvad der er udenfor vinduet.

Udfordringen

Essensen i innovative og grænsesøgende gourmetrestauranter er i høj grad brugen af gode råvarer og især fortællingen om dem. Historier og fortællinger forvandler måltidet til en følelsesmæssig og intellektuel oplevelse, som gæsterne husker.

Udfordringen for Leif Sørensen og Restaurant Koks var derfor, hvordan man bedst kunne formidle sin store viden om de mange, særegne færøske råvarer, som restauranten serverede, uden at forvandle menukortet til en større roman – der for øvrigt skulle ændres og gentrykkes flere gange om ugen i takt med sæsonens konstante skiftende retter. Løsningen var at tage den nyeste teknologi i brug.

Sådan gik det til

På Restaurant Koks valgte man at sige farvel til måske den mest traditionelle ingrediens ved ethvert restaurantbesøg: Menukortet. I stedet investerede restauranten i iPads, og Leif Sørensen allierede sig med et par lokale computerprogrammører til at udvikle et nyt, interaktivt menukort, der kun skulle eksistere på iPaden. De fleste ideer til, hvordan restaurantens menu vha. den nyeste teknologi skulle præsenteres, havde restauranten selv. Men undervejs i samarbejdet med programmørerne blev nye ideer født.

 “Et almindeligt menukort kan ikke noget andet end at være menukort. Med iPaden er du i kontakt med hele verden, og du har et værktøj, der kan hjælpe dig med en hel række spørgsmål: Vi kan fx altid vise vores gæster billeder af en fisk, de ikke kender. Med iPadens sociale medier får vi desuden en masse gratis omtale. For det meste er det positiv reklame, men vi har også oplevet det modsatte. Det må man tage med. Teknologien ændres hele tiden, og vi som restaurant må også følge med.”

Leif Sørensen, Køkkenchef, Restaurant KOKS

Når man som gæst på Restaurant Koks får en iPad-menu i hånden, kan man ikke blot læse om de forskellige retter, man kan også se små tilhørende film om, hvor de kommer fra, og hvordan de er producerede. Vinlisten er interaktiv, og tillader fx gæsterne at undersøge, hvor de kan købe vinen, de drikker, i deres hjemland, ligesom menuen også kan oversættes til alle sprog i verden. iPaden har også små computerspil til børnene (der dermed kan spile, mens de voksne spiser færdig) og internetforbindelse, så singledinners fx kan surfe på nettet, læse netaviser eller se film under måltidet.

Endelig er det også muligt for gæsterne at tage billeder med iPaden af deres måltid og sende dem direkte til deres sociale profiler (på fx Facebook) og i realtime fortælle om deres oplevelse. Dette giver Restaurant Koks en ærlig og gratis markedsføring, hvor gæsterne selv er garant for, hvad de ønsker at skrive.

Resultat

Restaurant Koks har ved hjælp af sin kreative mad og sin innovative formidling positioneret sig som en af Danmarks toprestauranter.

  • Ved brugen af iPad har restauranten væsentligt reduceret både omkostninger og miljøpåvirkning ved papirspild, omslag til menuer og printning af menuer og vinlister.
  • Brug af iPad har reduceret det ugentlige arbejde med menuopdatering fra anslået fem timer til en halv time. Restauranten arbejder pt. også på en app til iPhone.
  • Hotel Føroyar og Restaurant Koks blev i 2011 nomineret til Danmarks bedste ’Bo&Spis-kombination’ af den prestigefyldte publikation Den Danske Spiseguide.